A szőlőmag és a szőlőtörköly fiziológiailag aktív molekuláris összetevőinek hasznosítása
Imre Hegedüs,1 Kitti Andreidesz,2 József L. Szentpéteri,3 Zoltán Kaleta,4,5 László Szabó,6 Krisztián Szigeti,1 Balázs Gulyás,7 Parasuraman Padmanabhan,7 Ferenc Budan,3,8,† and Domokos Máthé
2022. október 23.
A táplálkozási beavatkozások nagymértékben hozzájárulhatnak az emberi egészség fenntartásához vagy helyreállításához. A szőlő (Vitis vinifera) az emberi táplálkozás egyik legrégebb óta ismert jótékony hatású táplálkozási összetevője. Magas polifenol-tartalmáról statisztikai alapú közegészségügyi tanulmányok bizonyították, hogy kétséget kizáróan javítja az emberi egészséget; különösen a szív- és érrendszeri betegségek és a rák megelőzésében hatékony.
Jelen áttekintés a Vitis vinifera szőlőben vagy melléktermékeiben nagy mennyiségben rendelkezésre álló polifenol bioaktív molekulák (resveratrol, kvercetin, katechin/epicatechin stb.) bemutatására és osztályozására koncentrál. Az ezen polifenol molekulák hatásaiban szerepet játszó molekuláris útvonalak is bemutatásra kerülnek az áttekintésben, amely a kísérleti adatokat foglalja össze, könnyen hozzáférhető táblázatos formában.
A szőlőben, borban és szőlőtörkölyben nagy mennyiségben rendelkezésre álló polifenol vegyületosztályok alapján különböző terápiás célokra is új molekulák szintetizálhatók. A cikk ezekről a molekulaszerkezetekről is áttekintést nyújt.
Emellett részletezi a szőlőből származó flavonoidok vírus-, cukorbetegség-, és rákellenes, valamint ér- és idegsejt-védő szerepét. A tanulmány újdonsága az ipari jelentőségű mezőgazdasági melléktermékek (szőlőmag és szőlőhéj) feldolgozásának leírásában, valamint a molekuláris hatásmechanizmusok részletes ismertetésében rejlik.
Teljes cikk: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9570270/