2022. dec 27.

A szőlőmag és a szőlőtörköly fiziológiailag aktív molekuláris összetevőinek hasznosítása

írta: Ananda
A szőlőmag és a szőlőtörköly fiziológiailag aktív molekuláris összetevőinek hasznosítása

Imre Hegedüs,1 Kitti Andreidesz,2 József L. Szentpéteri,3 Zoltán Kaleta,4,5 László Szabó,6 Krisztián Szigeti,1 Balázs Gulyás,7 Parasuraman Padmanabhan,7 Ferenc Budan,3,8, and Domokos Máthé

szolomag_grape_seed.jpg2022. október 23.

A táplálkozási beavatkozások nagymértékben hozzájárulhatnak az emberi egészség fenntartásához vagy helyreállításához. A szőlő (Vitis vinifera) az emberi táplálkozás egyik legrégebb óta ismert jótékony hatású táplálkozási összetevője. Magas polifenol-tartalmáról statisztikai alapú közegészségügyi tanulmányok bizonyították, hogy kétséget kizáróan javítja az emberi egészséget; különösen a szív- és érrendszeri betegségek és a rák megelőzésében hatékony.

Jelen áttekintés a Vitis vinifera szőlőben vagy melléktermékeiben nagy mennyiségben rendelkezésre álló polifenol bioaktív molekulák (resveratrol, kvercetin, katechin/epicatechin stb.) bemutatására és osztályozására koncentrál. Az ezen polifenol molekulák hatásaiban szerepet játszó molekuláris útvonalak is bemutatásra kerülnek az áttekintésben, amely a kísérleti adatokat foglalja össze, könnyen hozzáférhető táblázatos formában.

A szőlőben, borban és szőlőtörkölyben nagy mennyiségben rendelkezésre álló polifenol vegyületosztályok alapján  különböző terápiás célokra is új molekulák szintetizálhatók. A cikk ezekről a molekulaszerkezetekről is áttekintést nyújt.

Emellett részletezi a szőlőből származó flavonoidok vírus-, cukorbetegség-, és rákellenes, valamint ér- és idegsejt-védő szerepét. A tanulmány újdonsága az ipari jelentőségű mezőgazdasági melléktermékek (szőlőmag és szőlőhéj) feldolgozásának leírásában, valamint a molekuláris hatásmechanizmusok részletes ismertetésében rejlik.

Teljes cikk: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9570270/

Szólj hozzá